Sosiaalinen (ja myös perinteinen) media on kohissut viikon verran Makian plagiointitapausta, jossa kriisiviestintä meni pahasti pieleen. Tapaus alkoi siitä, kun helsinkiläinen pursiseura Merenkävijät huomasi huomattavia yhtäläisyyksiä Makian mallistossa. Siitä kohu sitten vain paisui.
Kuten edellisessä kirjoituksessa kirjoitimme, on kiva, että yritys myöntää virheensä, mutta olisi kiva, jos yritys osaisi myös korjata virheensä. Makia ei oikein onnistunut kummassakaan.
9 vinkkiä onnistuneeseen kriisiviestintään
1. Puhu asioista niiden oikeilla nimillä. Makia Clothing Companyn kaupallinen johtaja Totti Nyberg väitti tapausta logon ”uudelleenversioinniksi”. Kopiointi on kopiointia.
2. Älä glorifioi varkautta. ”Ei ole ollut tarkoitus kopioida ja varastaa Merenkävijöiltä. Joku voi ajatella, että se on plagiaattia, mutta meille se on kunnia ja osa Helsingin merellistä henkeä”, Nyberg totesi. Hän kirjoitti myös toivovansa, että pursiseura ottaisi tapahtuneen ”kohteliaisuutena”.
3. Älä syyllistä uhria. Nyberg viestitti, että pohjimmillaan ongelma oli Merenkävijöissä, koska oli keväällä yrittänyt ottaa yhteyttä heihin. Koska ”puhelimeen ei silloin vastattu, asia jäi ikävästi roikkumaan meidän puolelta”, Nyberg selitti. Hän totesi myös, että ”olimme idiootteja, kun ajattelimme, että Suomessa ei pahoitettaisi mieltä tällaisesta”. Anteeksi mitä? Eikö siitä saisi pahoittaa mieltään, jos toinen kopioi logosi?
4. Älä ole ylimielinen. ”Emme halua kuulostaa ylimielisiltä. Me digataan Stadista, annamme rahaa hyväntekeväisyyteen ja rakastamme Itämerta.” Älä sano, että et halua kuulostaa ylimieliseltä. Juuri silloin olet sitä! He ovat siis parempia ihmisiä, koska he antavat rahaa hyväntekeväisyyteen ja rakastavat Itämerta. Plagiointi on siis sallittua, jos rakastaa Itämerta.
5. Älä esitä mukakorvausta. Makia kertoi, että se lahjoittaa Merenkävijöiden vaatiman 5 000 euroa hyväntekeväisyyteen. Tosi kiva. Ongelma vain on siinä, että vahingonkorvaus olisi pitänyt maksaa uhrille eli Merenkävijöille. Heillä oli jo hieno käyttötarkoituskin rahoille – juniorityö. Mutta ”Makia Clothing kieltäytyi” tästä. Miksi ihmeessä? Miksi korvausta ei voinut maksaa sille taholle, jota oli loukattu?
6. Älä ole mielensäpahoittaja. ”Nyt he haluavat lähteä taistelemaan juristien kanssa, mikä harmittaa meitä tosi paljon”, Nyberg kertoi. Älä itke sen jälkeen, kun olet itse kovistellut pienempää lakimiehillä.
7. Älä esitä tietämätöntä. ”Merimelojien logo on kyllä meille täysin uusi tuttavuus. Aaltokuviot ovat maailmanlaajuisesti aika varioituja”, Totti Nyberg kertoi. Tässä vaiheessa kohu oli siirtynyt Merenkävijöistä Merimelojiin. Lopeta jo, ei mene läpi. Tässä vaiheessa kukaan ei enää usko, vaikka puhuisitkin totta.
8. Älä selitä. Makian asianajaja oli selitellyt, että koska Merenkävijöiden logo ei ole vakiintunut tavaramerkkinä, Makialla on lupa käyttää sitä. Miksi heidän pitäisi sitten ”allekirjoittaa, että he [Makia] saavat edelleen käyttää logoa”.
9. Älä esitä vastuullista. ”Vastuullisuussyistä emme haluaisi heittää niitä silppuriin.” Vastuullisuuden ytimessä pitäisi olla vastuunotto. Teitte virheen, vastatkaa siitä. Ota vastuu, kun mokaat. Uudet tapaukset vain osoittavat, että Makian vastuullisuus on vain sanahelinää. Heillä on tapana ottaa ”vaikutteita” muiden töistä ilman lupaa. ”Me emme vain tienneet, että tästä nousisi näin iso kohu.” Siinä on Makian ongelma ytimessä. Vastuullisuus vaikuttaa olevan vain imagojuttu, myyntikikka. Sori siitä.

Lähteet:
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006263794.html
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/8227a0f7-b3f2-413c-bbfa-3ef3e15d5dc2