Uusi tieliikennelaki astui voimaan 1.6.2020. Pyörätien jatkeessa ei sinänsä ole mitään uutta. Termi on ollut olemassa jo ennen uutta tieliikennelakia.
Koko tieliikennelain uudistus oli käytännössä tuotteistusprojekti. Rikesakko® muuttui Liikennevirhemaksuksi™, ja tätä uutta konseptia onkin markkinoitu onnistuneesti. Jokainen sana on tuttu ja kontekstissa looginen.
Liikenne – liikut, kuljet, olet osa liikennettä. Virhe – jokin meni vikaan, teit virheen. Maksu – teit virheen, maksat siitä. Liikennevirhemaksu™ on selkeä konsepti, ja sillä on kuvaava nimi.
Monet eivät kuitenkaan ole sisäistäneet Pyörätien jatkeen™ merkitystä. Sen visuaalinen ilme ei juurikaan eroa Suojatiestä®; sen kohdalla viivat ovat erilaiset kuin Suojatiellä®. Erilaiset viivat eivät kuitenkaan ole tarkoita sitä, että sen palvelukonsepti olisi ollut erilainen.
(Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.)
Aiemman tieliikennelain mukaanhan pyöräilijä ei olisi edes saanut ajaa Suojatietä® pitkin. Ero oli siis vain siinä, saiko pyöräilijä ylittää tien pyöräilemällä. Pyörätien jatkeella™ saa. Mutta tässäkin tapauksessa pyöräilijän oli väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevaa muuta liikennettä.
Eli siis kiteytettynä: Suojatie® – pyöräilijä väistää. Pyörätien jatke™ –pyöräilijä väistää.
Pyörätien jatke™ oli epäonnistunut tuotteistus. Kansalaiset onnistuneet hahmottamaan sen merkitystä täysin, koska käytännössä jatke ei eronnut Suojatiestä® ollenkaan. Harva tuskin on tajunnut, että Suojatietä® ei saanut koskaan ylittää pyöräillen.
Tilanne muuttuu uuden tieliikennelain myötä. Pyöräilijä saa jatkossa ylittää Suojatien® ajaen kunhan väistää muuta liikennettä, jos heille ei ole Kolmiota® tai Stop®-merkkiä. Autoilijalla taas on jatkossa väistämisvelvollisuus Pyörätien jatkeella™, jos Pyörätien jatkeen™ kohdalla on erillinen liikennemerkki väistämisvelvollisuudesta. Kääntyvän ajoneuvon täytyy tietenkin edelleen väistää risteävää tietä ylittävää polkupyöräilijää.
Uusi liikennemerkki selkeyttää tilannetta. Sitä voisi verrata yrityksen logoon. Jos yrityksellä ei olisi logoa, se ei erottuisi muista yrityksistä mitenkään. Stop®-merkki on onnistunut tuotteistus. Jokainen tajuaa sen merkityksen.
Tuotteista palvelusi siis yhtä selvästi kuin Stop®-merkki. Varo Pyörätien jatkeen™ tapaisia epäselviä ilmauksia ja palveluprosesseja. Jos asiakkaasi ei tajua, mitä hänen täytyy palvelun aikana tehdä, vika on tuotteistuksessa.
