Valitse hyvä nimi yritykselle – älä usko mainostoimiston brändilätinää

Valitse hyvä nimi yritykselle – älä usko mainostoimiston brändilätinää

Yrityksen nimen keksiminen on ensimmäisiä asioita, joita yrityksen perustajan täytyy miettiä. Hyvä nimi on kilpailuvaltti. Suomi on kuitenkin täynnä erittäin tylsiä nimiä, jotka eivät kerro kuulijalle mitään. Mitä esimerkiksi ajattelisit seuraavien yritysten tekevän?

  • Jortec
  • Jormak
  • Larivar

Näitä et löydä YTJ:stä, mutta vastaavalla logiikalla rakennettuja löytyy pilvin pimein. Firma on yleensä nimetty perustajansa mukaan: Jorma + tec, Jorma + Makkonen, Lari + Varjonen, jne.

Toki joskus kummallinen nimi on tarpeen. Itella oli vihattu nimi, mutta suomalaiset eivät tuntuneet ymmärtävän, millä pelikentällä Posti pelasi. Postin logistiikkapalveluita myytiin Suomen lisäksi Baltiassa ja Skandinaviassa. Mitä tanskalainen yritysasiakas mahtoi ajatella, kun hän sai tarjouksen 1) Postilta (Tanska), 2) Postilta (Ruotsi), 3) Postilta (Norja) ja lopuksi vielä 4) Postilta (Suomi)?

Ainakin Itella erottui joukosta. Norjan Postikin keksi nimen Bring. Varmaan samasta syystä. Mutta tavalliselle suomalaiselle nimi Itella oli toki aivan käsittämätön. Kotimarkkinoiden herkät tunteet olisi voitu huomioida paremmin.

On hyvä, jos yrityksellä on kekseliäs nimi, joka erottuu joukosta. Mutta kukapa olisi ennen sähkönkorotusskandaalia tiennyt, että Caruna myy sähkösopimuksia. Nimi haisee mainostoimiston kehittämältä trendinimeltä. Mainostoimistoilla on paikkansa, mutta älä usko brändilätinää. Mitä enemmän yrityksesi nimi kertoo asiakkaalle, sitä vähemmän sinun täytyy selittää sen merkitystä.

Mainostoimistot usein jättävät kertomatta sen, että hyvä nimi on kilpailuvaltti myös erityisesti hakukoneoptimoinnin näkökulmasta. Miksi? Miten valita hyvä nimi? Se selviää seuraavasta blogikirjoituksesta.

Mainostoimistot.net
Background photo created by freepik – www.freepik.com

Lisää kommentti